Hugging the Curves 

MEI 2019 - Het vijfde album van de Eightball Boppers is weer een volwaardige CD met 14 tracks. 'Hugging the Curves' is een passage uit het lied "He's Going the Distance" van de band Cake en het betekent zoiets als 'plat dur d'n bocht'. De tekstregel kwam ook al voor in ons eigen lied 'Rat Rod' en nu is het dan gepromoveerd tot albumtitel. Van de liedjes die op de CD zijn er vier zelfgeschreven songs, twee "moderne" covers van niet-rockabilly liedjes (Kraftwerk en Black Keys), één cover van Kitty, Daisy & Lewis en de rest oud, opgepoetst spul uit ver vervlogen tijden. Daaronder liefst twee tracks van Nick Curran/Doc Starkes, 'Dr.Velvet' en 'Women and Cadillacs'.

1. Dr. Velvet 8. Cry for me Baby       
2. Dead Man's Curve 9. No Train Running
3. Move Around 10. Three Alley Cats
4. Breaking up the House  11. I Can Drive
5. Sag, Drag and Fall  12. Women and Cadillacs
6. D.O.G.G.O.O.S.E.  13. Lonely Boy
7. Autobahn 14. I'm Going Back

 


♫ ♪♫ 'Engsele gèn Engels' ♫ ♪♫

Brabobilly2 FEBRUARI 2015 - De CD 'Engsele gèn Engels' bevat zeven liedjes met Brabantse dialect-rockabilly-liedjes, ofwel Brabobilly. Natuurlijk staan 't Huus stût te schudde' en 'Gèlen Daf' erop. Hiermee geeft 8BB gehoor aan vele verzoeken hiervoor. Ook het Vierdaagse-liedje 'Vier Daag te Voet' is opgenomen. Helemaal van eigen hand is 'D'n Tandarts', een dialectbewerking van het zelfgeschreven 'The Dentist'. Opvallend is verder dat de Boppers één van hun eerst gespeelde liedjes 'Twenty Flight Rock' nu in de revisie hebben gegooid en daar na al die jaren nog eens een Brabantse tekst op hebben gezet, zodat het nu 'Vuls te Hoog' heet. 'Dus nog èns' (Dutch Mountains) en 'Vuuld'ou te gruts' (Ain't it a shame) completeren de boel. Deze mini-CD kost slechts 5 euro.
Volstrekt uniek: de combinatie van rockabilly en dialectlyrics. De Eightball Boppers hebben het zelf brabobilly genoemd. Normaal, Skik en Rowwen Hèze deden het ook al: teksten in hun eigen dialect zingen. Dat ging dan gepaard met rock- of folkmuziek. De combinatie van plat gezongen teksten met rockabilly muziek is echter volstrekt uniek; te meer daar de oorspronkelijke versies van veel brabobilly songs niet eens origineel rockabilly zijn. Hardrock-, hippie of punk-muziek wordt eerst omgezet naar een jaren-vijftig stijl en vervolgens wordt er een passende Brabantse tekst op gezongen. Een mooi voorbeeld is het lied 'Gèlen Daf: oorspronkelijk een rammend punkliedje van de Ramones. Daar is eerst een rockabilly-arrangement van gemaakt en vervolgens werden er plat-Brabantse lyrics bij verzonnen; natuurlijk moest dat gaan over een auto, en welke auto is er nu brabobillier dan een Daffodil uit de jaren vijftig? De Eightball Boppers doen dit eigenlijk al jaren, en het begon ooit met 't Huus stût te schudde. Langzaamaan kwamen er steeds meer dialectliedjes bij en nu hebben ze er voldoende (7) voor een mini-CD.
Dit is de tracklist:

 1. 't Huus stût te schudde
2. Gèlen Daf
3. Vier Daag te Voet
4. Vulste hoog
5. Vuuld'ou te gruts
6. Dus nog èns
7. D'n Tandarts


♫ ♪♫ 'Let the engines roll!' ♫ ♪♫

Let the engines roll - eightball boppers4 JULI 2013 - De derde CD van de Eightball Boppers heet 'Let the engines roll!' en bevat liefst 17 tracks. Het zal niemand verbazen dat veel liedjes over auto's gaan, bijvoorbeeld 'Rat Rod', 'Jaguar & Thunderbird', 'No Brakes' en 'Repo Man'. Vier tracks zijn zelf geschreven nummers; de overige liedjes zijn ofwel heel oude songs van bv. Leadbelly of Elmore James, ofwel 'moderne' liedjes van de GoGetters en Amy Winehouse. Derde CD Eightball Boppers
Hoewel de CD wat steviger is dan de voorgaande schijfjes, blijft de dansbaarheid hoog. Typische dansnummers zijn bv. 'Please mama please', 'Raggmopp' en 'No heart to spare'.
De titel "Let The Engines Roll!" is ontstaan uit een 'misheard lyric'; Willy meende te horen dat Martijn deze regel een keer riep in een lied, maar de bewuste tekst was nergens in de annalen terug te vinden. Een mooie gelegenheid dus om er een albumtitel van te maken. De CD is te koop tijdens optredens van de Boppers voor 10 Euro, maar is ook per e-mail te bestellen - voor 12 Euro. Stuur een e-mail naar 8bb(at)8bb.nl met je NAW gegevens en je ontvangt de betaalinstructies.

De tracklist van deze derde 8BB CD is als volgt:

1. No Brakes 10. Jaguar and Thunderbird
2. Raggmopp 11. Repo Man*
3. Rat Rod* 12. No Heart to spare
4. Please Mama Please 13. Barracuda Girl*
5. Out of Gas* 14. Seven Nights to Rock
6. House rockin' Boogie 15. Shake your Moneymaker
7. Red Light 16. Ain't it a shame
8. Rock it on down to my House 17. I wanna R.O.C.K. rock
9. Rehab  
   
* Zelf geschreven songs  

 

Geslaagde CD presentatie 'Let the Engines Roll' 

30 JUNI 2013 - Tijdens de Millse All American Day op zondagmiddag 30 juni presenteerden de Eightball Boppers hun nieuwe CD 'Let the Engines Roll'. 12 nummers van de CD vertolkten ze om te beginnen op het podium bij café De Winkel. Daarna kwamen de gastvocalisten Linda (van Ignition), Elvis uit Mill en dochter/vader Veerle en Jacques het podium op. De dansgroepen van de Thunderbirds uit Drunen en Double U uit Elsloo maakten er een flink spektakel van. De loterij onder de CD-kopers werd gewonnen door Jolanda Geurts; zij mag nu gratis de Eightball Boppers inhuren. Tijdens de CD presentatie ging ook de verkoop van ‘Let The Engines Roll’ van start. Piet en Gerda uit Boekel kregen als vaste fans de eerste CD overhandigd uit handen van de Boppers zelf. Bekijk hier alle foto's van 30 juni. Natuurlijk is de CD nu ook nog volop te koop voor het luttele bedrag van 10 Euro, bijvoorbeeld tijdens een optreden van 8BB. Door een e-mail met adresgegevens te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is de CD ook te bestellen voor 2 euro extra portokosten.

♫ ♪♫ CD 'Old Dogs Don't' ♫ ♪♫

De tweede CD van de Eightball Boppers heeft de titel 'Old Dogs Don't' meegekregen. De CD is uitgebracht onder het eigen 8BB Records label, met opnames uit de Wijchense New Road Studio. 'Old Dogs Don't' telt behalve de negen covers zes eigen composities, met telkens verschillende invalshoeken: zo is de instrumentale track 'Speed Surfin' een surfnummer in de trant van Dick Dale, terwijl 'ER Nightmare' meer neigt naar Johnny Burnette en 'Lift Off' de Gene Vincent stijl benadert. Bijzonder is de track 'Mess with Mabel', waarvan de tekst niets aan duidelijkheid overlaat: dit lied gaat over de Mabel die elke Nederlander kent. Opvallend is verder de keuze voor twee Ramones covers 'Blitzkrieg Bop' en 'Bop Till You Drop' (heeft het te maken met het feit dat Martijn vroeger een Ramones-fan was?) alsmede de Buddy Holly song 'Not Fade Away', vertolkt door Willy Holly himself. Daarnaast telt de CD diverse covers van obscuurdere jaren vijftig artiesten zoals Roy Hall, Dwight Pullen en Rex Allen. Voorlopig is deze Eightball Boppers CD verkrijgbaar via de website www.8bb.nl en bij de band tijdens optredens. De 'Old Dogs Don't' CD kost 10 euro, met verzending 12 euro. In combinatie met de CD 'Bop Till You Drop' is de prijs 15,00 euro (inclusief verzending 17 euro). Met de DVD erbij is de totaalpakketprijs 20 euro (inclusief verzending 23,00 euro).

De tracklist van deze tweede 8BB CD is als volgt:

1. ER Nightmare* 9. Bop Till You Drop
2. Walk My Way Back Home 10. I Found You
3. Hole In The Wall 11. Speed Surfin'*
4. Blitzkrieg Bop 12. Knock Knock Rattle
5. Lift Off* 13. Little Lizzy*
6. Diggin' The Boogie 14. Mean Mean Woman
7. Mess With Mabel* 15. Guitar Amp From Hell*
8. Not Fade Away  

 

De met * gemarkeerde tracks zijn eigen nummers; de muziek komt daarbij van Bert (en de rest van de Boppers vulden hun eigen partijen in) en de teksten van Martijn; de tekst van Little Lizzy komt van Henk. Henk neemt de leadzang voor rekening van 'Walk My Way Back Home', 'Diggin' The Boogie' en 'Little Lizzy'. Willy zingt 'Hole In The Wall', 'Not Fade Away' en 'Mean Mean Woman'; de rest wordt door Martijn gezongen.

♫ ♪♫ CD en DVD 'Bop Till You Drop' ♫ ♪♫

Zo zien de eerste CD en DVD van de Eightball Boppers er uit; ze heten allebei 'Bop Till You Drop'. Net als de website is de voornaamste kleur zwart geworden; de foto van de Boppers op de cover is genomen tijdens de All American Saturday in Westerhaar 2004. Alle foto's zijn in sepia gezet om een jaren vijftig idee te creëren. De CD zelf is bedrukt als een ouderwets singeltje. Op de CD staan 15 nummers, waarvan 9 eigen composities en 6 covers (van Paladins (4x), Stevie Ray Vaughan en Gene Vincent). De Boppers hebben getracht voor voldoende afwisseling te zorgen, van een wild instrumentaal surf-nummer tot het blues-achtige 'Going Down To Big Mary's'. Op de DVD staan 12 tracks; het is geen live-registratie van een optreden, maar het zijn 12 aparte video-clips geworden, telkens in een andere setting: buiten op het kerkplein, op de oprit, in een Amerikaanse slee, bij het poolbiljart en de jukebox, in een tandartsenpraktijk, in een oude winkel en bij oude benzinepompen. Er is behalve de 'saaie hoofden' van de Boppers veel flitsend danswerk te zien van de Thunderbirds uit Waalwijk.

De tracklist van de CD is als volgt:

1. The Dentist*

9. Make With The Lovin'

2. The House Is Rockin'

10. Shut The Door*

3. Ghostrider*

11. Boys & Girls*

4. Flea Brain

12. Hot Rod Rockin'

5. T-Bird Tammy*

13. Rebel With A Cause*

6. Going Down To Big Mary's

14. Slippin' In

7. The Crocdoc*

15. Make My Day*

8. Let's Surf*

 

Op de achterzijde staat overigens een foutje in deze tracklist: The Crocdoc en Shut The Door zijn verwisseld.

Zowel CD als DVD kosten bijna niks dus het loont de moeite niet om het zaakje te gaan zitten kopiëren op de computer: iedereen kan gewoon zelf z'n eigen exemplaar aanschaffen! De prijs is 6 Euro voor de DVD en 6 Euro voor de CD, samen voor 10 Euro, verkrijgbaar bij bij de band tijdens optredens of bij Corné wil je 'm laten opsturen, dan kost dat iets extra's voor envelop en porto; voor het hele zaakje samen (CD plus DVD) kost dat dan 15 Euro; dat is nog steeds veel minder dan een normale CD of DVD kost!

 

CD en DVD bespreking in Boppin' Around

BOP TILL YOU DROP/THE EIGHTBALL BOPPERS

That's Entertainment, HCD 60507, 2005

Het repertoire van The Eightball Boppers is best verrassend te noemen. Ze namen een handvol zelfgeschreven nummers in de achterbak van hun Cadillac mee (om precies te zijn negen) en zochten zes niet zo voor de hand liggende covers uit om hen on the road te vergezellen. De sound van deze boppers is rockabilly, op originele wijze vertolkt, in een heldere productie. De band klinkt dan ook eerder clean dan smerig, zeg maar à la neo-rockabilly van de jaren '80, maar zeker authentiek gespeeld. Leuk vind ik het komische nummer The Dentist in een prima sound à la Eddie Cochran (denk aan Summertime Blues), T-Bird Tammy is een aanstekelijke rocker pur sang, en een stuk opvallender is de surfsong Let's Surf: gelukkig doen ze het niet met een moderne overdadige sound, maar 'gewoon' met prima gitaarspel en dito begeleiding. Als voorbeeld van originele songwriting noem ik Rebel With A Cause en Make My Day. Prima covers zijn Flea Brain, waarin de band laat horen over sterke vocalen te bezitten (eindelijk weer eens een band met prima, zuivere achtergrondzang!), en de zeer acceptabele vertolking van de Paladinssong Hot Rod Rockin'. Over 'moderne' covers gesproken: de Stevie Ray Vaughan cover The House Is Rockin' speelt de band ook. Al spelen ze het een stuk minder ruig, het blijft swingen. O ja, van hun site kun je gratis en voor niets de Nederlandstalige 'carnavalsversie' downloaden, compleet mt hoesje en al, en dan heet het 't Huus Stut Te Schudde! Detail: de songs Shut The Door en The Crocdoc zijn op het hoesje omgewisseld.

The Eightball Boppers hebben zich de afgelopen tijd flink geprofileerd. Je komt ze overal tegen: in zalen, in kroegen, akoestisch buiten op straat, op de radio, op internet, op DVD én CD. Laten we het hier gemakshalve even bij het laatste houden. The Eightball Boppers zijn voortgekomen uit de rock-'n-roll band Keessie & the Seltens of Swing en bouwden zo een ervaring van meer dan 20 jaar als (live)musici op. Martijn Willems als drummende zanger, Bert Damink is de sologitarist, Willy Cornelissen is de zingende slaggitarist en Henk Honing bespeelt al dan niet zingend de contrabas. Het hoogtepunt van de band was wellicht hun performance op het R&R festival in Jackson, Tennessee. De Zweedse Boppers namen in de jaren '80 het album Bop Till You Drop op, deze Oost-Brabanders vonden deze titel eveneens de lading dekken.
Aantrekkelijke cd! Info: Beatrixstraat 13, 5451ZB Mill. Internet: www.8bb.nl
(Frans van Dongen)

EIGHTBALL BOPPERS/BOP TILL YOU DROP (HCD 808034, 2005)

Ook op DVD blijft HCD Music actief, want er zijn weer enkele leuke DVD's verschenen. The Eightball Boppers zijn eigenlijk een gewoonlijke rockabilly band, maar ik moet toch zeggen dat ze er iets voortreffelijks van gemaakt hebben: een DVD met 12 swingende nummers zoals The House Is Rockin', Flea Brain en de eigen composities Boys & Girls, The Crocdoc, T-Bird Tammy, The Dentist, Ghostrider, Rebel With A Cause en Make My Day. De eigen nummers vind ik echt een pluspunt van deze DVD, want dat hoor je ook niet altijd. Voor liefhebbers van swingende rockabilly met in stijl gefilmde clips is deze DVD een must! Info: www.8bb.nl
(Frans van Dongen)

Hugging the Curves